Александар Миленков (1882-1971), Бугарин

Роден на 19.01.1882 во Самоков, починал на 03.01.1971 во Софија. Во 1901 го завршил генералниот курс на Ликовното Училиште во Софија, во класата на Петко Клисуров и Иван Ангелов. Во периодот 1901-6, специјализира ѕидно сликарство и театарска декорација во Минхен. Миленков е првиот Бугарски професионален театарски артист, и е автор на сценски дизајни на повеќе од 370 драми, опери и оперети. Редовно изложува на главните групни изложби во Бугарија, и имал 5 самостални изложби. Бил претседател на Бугарската Унија на Сликари.

Александер Миленков ја посетил Македонија најмалку два пати: првиот пат за време на Првата Светска Војна околу 1916та година и вториот пат околу 1940та година. За неговите посети сведочат сликите “Прилеп 1916„ (објект број 13) и “Скопје 1940„ (објект број 14) продадени од аукциската куќа Викторија во Софија на 12.05.2005 како и акварелот “Охридско Езеро„ продаден од истата аукциска куќа на 10.12.2009 (објект број 31).

Скопје 1940, акварел
Скопје 1940, акварел
Прилеп 1916, масло на платно
Прилеп 1916, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Gustav Wunderwald (1882-1945) “Авто портрет” масло на платно
Приказни

Вундервалд

          Берлин 24 јуни 1945 година. Поминаа 53 дена од крајот на Битката за Берлин. Руската црвена армија ја порази одбраната

Повеќе »

Следете не