Христо Јончев (Крискарец)(1879 – 1950), Бугарин

Роден на 23-03-1879 во Самоков, починал на 07-05-1950 во Софија. Студирал сликарство на Индустриското уметничко школо во Софија , кај проф. Иван Ангелов и проф. Иван Мрквичка. Престојувал и во Минхен. Живеел и работел претежно во Самоков. Најчесто цртал пејсажи, при што формирал препознатлив стил, нагласувајќи ги убавините на планините. Еден е од основачите на ликовниот музеј на Самоков.

Крискарец ја посетил Македонија за време на првата светска војна. Акварелот насловен “Охридски залив 1916„ е продаден од аукциската куќа Victoria во Софија на 09-10-2008 (објект број 11)

Охридски залив 1916, акварел.
Охридски залив 1916, акварел.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не