Пол Кле (1879 – 1940), Швајцарец / Германец

Роден во Минхенбушее, Швајцарија во 1879. Студирал на Минхенската Ликовна Академија (1898-1901) и подоцна се поврзува со ликовната група “Плав Јавач„. Клее живеел во Германија за време на Првата Светска Војна и е мобилизиран во Германската Армија во 1916. Не е пратен на фронтот, туку времето го поминува во сликање авиони. Неговите воени мемоари се напишани во неговата книга “Дневници: 1898-1918„. Кле бил учител на Државната Школа во Вејмар и Десау. Бил исклучително анти-догматски и стимулативен учител и ликовен писател . Најпознатата негова кнуга од овој период е “Педагошка цртанка„ (1925). Со подемот на Адолф Хитлер во Германија, Кле се враќа во Швајцарија. Голем број на негови дела се конфистувани од страна на Нацистите како “дегенерирани„. Подемот на фашизмот во Европа го погодува Кле длабоко и тој почнува да страда од акутна депресија. Во 1935 развива склеродерма и умира во 1940. Пол Кле ја посетива Македонија, поточно Солун во 1915. Таму го црта познатиот акварел “Слетување во Солун 1915“, кој е денес во колекцијата на музејот Албертина во Виена, Австрија.

Слетување во Солун 1915, акварел
Слетување во Солун 1915, акварел

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

1958 година - Историска година за македонската кинематографија.
Приказни

Аферата „Мис Стон“

1958 година – Историска година за македонската кинематографија. „Мис Стон“ – првиот македонски и југословенски филм во боја, снимен со, за тогашни услови, напредната оптичка

Повеќе »

Следете не