Роден на 01.05.1916 во Амстердам, познат е како “Последниот Амстердамски Импресионист„. Живеел и работел во Амстердам целиот живот. На 19 годишна возраст, станува член на значајната ликовна група “Свети Лукас„. Кортхалс студирал  на Ликовната Академија во Антверпен и бил ученик на познатиот Холандски сликар Мари Хенрик Макензи. После Втората Светска Војна, патува во Швајцарија од каде што прави голем број на студиски патувања кон Париз, Лондон, Италија, Шпанија, Белгија, Грција и Југославија. Станува успешен сликар за календари и картички. Неговиот пост-импресионистички стил потесетува на познатиот Амстердамски импресионист Г.Х.Брајтнер, и му носи голема слава на Холандски и светско ниво.

Јан Кортхалс го посетил Охрид во 1952 година. Акварелот Охрид е продаден од аукциската куќа De Elland во Септември 2010 и е во колекција на авторот на лексиконов.

Oхрид 1952, акварел
Oхрид 1952, акварел

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не