Роден  на 11.01.1892 во Казанлук, починал на 01.06.ѝ7ѝ во Софија. До 1914та студирал сликарство на Уметничкото индустриско школо во Софија во класата на Проф. Иван Мрквичка и Цено Тодоров а потоа на Ликовната Академија во Париз кај Проф. Фернан Кормон. Од 1924та е предавач а потоа од 1929 и редовен професор по сликарство на Ликовната академија во Софија. Од 1911та година па натаму изложува во Софија, Прага, Виена, Рим и Берлин. Помеѓу 1963 и 1967 ја држи катедрата на Високиот Институт во Велико Трново. Кожухаров се смета за еден од најдобрите Бугарски симболисти. Познат е по неговите ликовни дела од војни и историски сцени, а исто така е познат по неговите портрети на славни личности оф Бугарскиот социјане живот. Ги декорирал театрите во Стара Загора и Софија.

Кожухаров ј апосетува Македонија за времето на Втората Светска Војна, каде што изработува најмалку една слика , со наслов „Момиче од Охрид 1941“ која е продадена од страна на аукциската куќа Викторија од Софија на 11.11.2011 ( објект број 7)

Момиче од Охрид 1941, масло на платно
Момиче од Охрид 1941, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не