Роден во Орловац крај Карлово на 21.07.1882, починал во Загреб на 24.10.1955. Кризман дипломирал на Трговското Школо во Загре и студирал графика и сликарство кај професорите Бела Чикоши-Сеси и Менци Клемент Црнчиќ. Помеѓу 1903-09 стурирал сликарство и графика на Ликовната Академија во Виена. Таму соработува и изложува со врвни Југословенски уметници:И. Мештровиќ, Надежда Петровиќ, М. Рачки, Грохар, Јама итн на Виенскиот “Хагенбунд„ и “Сецесии„. Подоцна пецијализирал во Минхен. Патувал низ Далмација, Босна, Косово и Македонија, воглавно сликајќи пејсажи и градски сцени. Од 1912 Кризман работи во Загреб, прво во Дрикарското школо и од 1922 как професор на Загребската Ликовна Академија. Иако сликари и со маслена техника, неговата ликовна репитација се должи воглавно на неговата графичка работа со бакрорези и литографии. Изложувал во Загреб, Љубљана, Белград и работел на припрема на книги. Бил еден од оснивачите на Пролетниот Салон, магазинот “Дело„ како и групата “Медулиќ„.

 

Томислав Кризман ја посетува Македонија неколку пати помеѓу 1912 и 1922. Креира две мапи со бакрорези и литографии со Мaкедонски мотиви кои се објавени во 1917 и 1918, а усто таке уште една комплетна мапа со Македонски дела е спремна во 1937 но за жал не е публицирана. Крижман гравира голем број на градски сцени од Скопје, Битола, Охрид, Тетово, Велес како и сцени со Македонски селани. Овие дела се денес во колекцијата на Националната и Универзитетска библиотека во Загерб, Хрватска, Националниот Музеј во Белград, Виена, Минхен , Париз и Рим.

Улица во Охрид 1926, бакрорез
Улица во Охрид 1926, бакрорез
Улица на Крал Петар, Охрид 1914
Улица на Крал Петар, Охрид 1914
Плоштад во Охрид 1922,. Бакрорез
Плоштад во Охрид 1922,. Бакрорез
Улица воОхрид
Улица воОхрид
Мост во Скопје, 1919
Мост во Скопје, 1919
Душанов Град, Скопје
Душанов Град, Скопје
Градска Куќа , Битола, 1920
Градска Куќа , Битола, 1920
Улица во Тетово
Улица во Тетово
Тетово 1918
Тетово 1918
Улица во Велес 1919, бакрорез во боја
Улица во Велес 1919, бакрорез во боја

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не