Унгарски сликар и графичар од почетокот на 20тиот век. Студирал на Ликовната академија во Будимпешта, бил ученик на Виктор Олгјаи и Иштван Рети. Во периодот 1909-1919 имал изложби во Националниот салон (Budapesten) и во Палатата на Уметноста (Műcsarnokban) во Будимпешта. За време на Големата Војна  служел војска во Македонија. По војната поминува доста  време во Италија. Во 1920тите креира серија на бакрорези од Венеција, Фиренца и Рим, Се преселил и живеел во Милано, Италија.

Извор на информации:

http://www.artoftheprint.com/artistpages/kron_bela_firenze.htm

https://www.kieselbach.hu/artist/kron_-bela_10424

Бела Крон (1884-1965) Автопортрет во Македонија, цртеж, 1917
Бела Крон (1884-1965) Автопортрет во Македонија, цртеж, 1917

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Gustav Wunderwald (1882-1945) “Авто портрет” масло на платно
Приказни

Вундервалд

          Берлин 24 јуни 1945 година. Поминаа 53 дена од крајот на Битката за Берлин. Руската црвена армија ја порази одбраната

Повеќе »

Следете не