Карлос Куч ( Карл Оберкуч- (1899-1966), Германец

„Карлос Куч“ е псевдоним на Германскиот сликар Карл Оберкуч ( Штутгарт 1899 – 1966 Хохебирге). Сликар на пејсажи. Малку е познато за овој сликар. Најверојатно бил Германски војник во Македонија во Првата Светска Војна, два акварели со наслов Улица во Ушкуп (Скопје) 1917 и Улица во Велес 1917 се во сопственост на авторот на овој лексикон.

Улица во Ушкуп, 1917, акварел
Улица во Ушкуп, 1917, акварел
Улица во Велес, 1917, акварел
Улица во Велес, 1917, акварел

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не