Француски фотограф кој работел за проектот „Архиви на планетата“ (француски: Les Archives de la Planète) на францускиот милионер и филантроп Алберт Кан (1860-1940) од 1909 година па натаму. Заедно со еден друг француски фотограф, Жан Брин, ја посетиле Македонија за време на Балканските војни во периодот 1912- 1913 година, каде што направиле серија автохроми (една од првите технологии на фотографии во во боја), кои денес се во колекцијата на музејот Алберт Кан, а подоцна се објавени во публикацијата: Македонија во 1913 година –Автохроми од колекцијата на Музејот Алберт Кан / (Организатори: Министерство за Култура на Република Македонија, Музеј на град Скопје, Музеј Алберт Кан, Француски културен центар од Скопје, Институт за заштита на споменици на културата и Национален музеј Охрид, Институт за заштита на споменици на културата. Музеј и галерија Битола, француски Алијанса од Битола)

Охрид 1913, автохромна фотографија
Охрид 1913, автохромна фотографија
Скопје 1913, автохромна фотографија
Скопје 1913, автохромна фотографија
Скопје 1913, автохромна фотографија
Скопје 1913, автохромна фотографија

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не