Олександр Иванович Лажејчников (1870 - 1944), Русин

Руски сликар и графичaр. Роден во Москва. Во 1897 – 1901 година студирал на Вишата уметничка школа за сликарство, скулптура и архитектура на академијата за уметности во Санкт Петербург во студиото на А. Киселинов. Во 1901 година се здобива со титулата уметник. Учествувал на пролетните изложби на Академијата за уметности, во групата Пердервижники (Талкачи) (1900 – 1903), Здружението на уметници во Санкт Петербург и други. Активно е ангажиран во издавачки активности. Во соработка со уметникот А. Маковски организирал објавување на уметнички картички (1900 – 1910), со кои се репродуцирани најпознатите слики на Талкачите (Передви́жники – Група познати руски реалисти од крајот на 19тиот век). Живеел во Санкт Петербург и работел првенствено како сликар на пејзажи. Во 1905 година во Санкт Петербург заедно со драмскиот актер В. Годин организирал часови на уметнички развој, кои предавале сликарство, скулптура, општа психологија и уметност на експресивно читање. Член на Друштвото на уметници „Мојсаровски понеделник“ („Мојсаровска пониједилница“); во 1915 година ја одржува самостојна изложба во салоните на ова друштво. Во 1920 година емигрирал во Кралството на Србите, Хрватите и Словенците и живеел во Петровради (сега – Зрењанин). Учествувал на изложби на Унијата на руските уметници во КБСС (1928), Големата изложба на руска уметност (1930), Руско уметничко друштво (1933) во Белград. Неговите дела се воведени во Истражувачкиот музеј на Руската академија на уметностите, музејот „ Usadba Kuptsov Lazhechnikovyh“ („Имотот на трговците Лажејчников“) во Коломна, Таганогр и ликовната галерија во Пенза.
Лажејчников го посетил Охрид околу 1925та година, каде што изработил најмалку една слика, која беше продадена на аукција во Русија во 2017 година.

Охрид 1925, масло на панел
Охрид 1925, масло на панел

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Наспроти судбината
Приказни

Наспроти судбината

„Кога животот ќе фрла лимони по вас, фрлете му ги лимоните назад“ е мисла која американскиот писател и предавач Дејл Карнеги ја напишал во својата

Повеќе »

Следете не