Роден во Љуботињ крај Цетиње на 27.07.1907, починал во Белград на 13.02.1974. Петар Лубарда е Црногорски Србин кој се смета за еден од највлијателните личности на повоеното Југословенско сликарство. Студирал сликарство во Белград и Париз. Од 1932 до крајот на својот живот , живее и работи во Белград, со исклучок на периодот 1946-1950 каде што работи како професор на Ликовното Школо во Херцег Нови. Неговите дела се инспирирани од Црногорската историја и пејсаж. Добитник е на бројни награди во Европа, Бразил и на Биеналето во Токио.

Петар Лубарда ја посетил Македонија во 1948мата за време на неговат турнеја по Македонските и Српските манастири

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не