Роден во Херцег Нови, починал во Белград. Антон Лукатели е Црногорски сликар филмски сценарист и ликовен учител. Потеклото му е Италианско, од благородничка фамилија  Locatelli од Милано, која што се селела покрај Јадранскиот брег и се ситуирала во Бока Которска каде што им помагале на Србите во нивната борба против Турците. Во текот на Втората Светска Војан, неговата мајка е уапсена од страна на Италианските окупатори и сместена во затворот Мамула. Револтиран од овој чин, Антон го менува името во Лукатели и зема Српско државјанство. Партизан е од почетокот на војната. Пред и после војната бил уредник на “Илустрирана Побједа„. По војната работи како филмски сценарист во Авала Филм во Белград. Еден е од основачите на Црногорското Сликарство Друштво, првата Црногорска Сликарска Школа и Сликарското друштво на Југославија во Загреб во 1947.

Лукатели ја посетува македонија во раните 1950ти, каде што ја црта сликата “Свето Наум во Охрид 19152“ (масло на платно), продадена од аукциската куќа  MadlArt  од Белград во Ноември 2010 (објект број 143).

Свети Наум во Охрид 1952, масло
Свети Наум во Охрид 1952, масло

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не