Арнолд Лушвиц-Корефски (1869 -1930), Германец

Роден во Берлин во 1869, починал во Берлин околу 1930, Арнолд Лушвиц –Корефски бил Германско-Полски сликар и илустратор кој патувал по Балканот и Ориентот на самиот почеток на 20тиот век. Најверојатно бил воен сликар за време на Првата Светска Војна, бидејќи изработил голем број на акварели и цртежи на Германски војници и офицери. Ја посетува Македонија еднаш околу 1903тата година каде го изработува портретот на Албанскиот комита од Солун (во колекцијата на авторот на овој лексикон), во периодот на Балканските Војни околу 1912 и за време на Големата војна каде што изработува градски сцени од Скопје и портрети од Германски војници

Албански комита Солун 1902 - акварел
Албански комита Солун 1902 - акварел
Ушкуп, Кројачки дуќан 1915, репродукција на картичка
Ушкуп, Кројачки дуќан 1915, репродукција на картичка

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не