Перси Метјус, студирал сликарство на Ликовното Училиште во Рамсгејт. За време на Првата Светска Војна служи војска на Западниот фронт како војник на Кентските „Змаеви“ и подоцна на Солунскиот фрoнт како поручник во реџиментот на Мидлсекс. На Солунскиот фронт изработува серија на високо-квалитетни цртежи, акварели и скици од цивилниот и војниот живот. Оваа ликовна колекцијае донирана од фамилијата на Перси Метјус (во име на синот Питер и госпоѓа Елизабет Мастерман) на Империјалниот Воен Музеј во Лондон во 2007ма година.

Линија на фронтот во Солун 1916, акварел
Линија на фронтот во Солун 1916, акварел
Сцена од рововскиот живот на Солунски фронт, 1916, пастел
Сцена од рововскиот живот на Солунски фронт, 1916, пастел

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не