Англиски воен сликар и журналист. Заввршил на Кралската Ликовна Академија во Лондон и работел како сликар, илустратор и новинар за магазинот “The Graphic” од Лондон, а исто така и како воен кореспондент и илустратор од војните во Ерменија, Грција, Турција, Египет, Италија и Јужна Африка. Починал на 10ти Мај 1903 во Аден, тогаш Британска колонија, денес град во Јемен, од компликации од ранувањето здобиено во текот на четири-месечмната опсада на Лејдисмит, Натал, Јужна Африка додека известувал од Втората Бурска Војна.

Вилиам Т. Мауд ја посетил Македонија два пати, еднаш како воен кореспондент од Грчко-Турската војна во 1897 и вториот пат во 1902 кога известувал за киднапирањето на Американската мисионерка Мис Стон.  Ја сретнал Мис Стон и нејзините киднапери лично неколкупати и продуцирал акварели и скици од сцени од грабањето за Францускиот весник “L’Illustration”, и за Британскиот весник “The Graphic”, кои биле објавени како илустрации во вестите за Македонија од тоа време.

Илустрации од “L’Illustration” направени од оригинални дела на В.Т. Мауд(1865-1903), 15.03.1902
Илустрации од “L’Illustration” направени од оригинални дела на В.Т. Мауд(1865-1903), 15.03.1902
Илустрации од “L’Illustration” направени од оригинални дела на В.Т. Мауд(1865-1903), 15.03.1902
Илустрации од “L’Illustration” направени од оригинални дела на В.Т. Мауд(1865-1903), 15.03.1902

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не