Хубертус “Бер„ Менгелс (1921 -1995), Холанѓанец

Роден  на 06.05.1921 воо Хеерлен, починал на 19.06.1995 во Хаг. Бил самоук сликар. Работел како рудар во рудниците за јаглен во Хеерлен до почетокот на Втората Светска Војна. Посетувал курсови за цртање во ликовното училиште во Хеерлен. Со почетокот на војната, ја избегнал присилната роабота во рудниците за нацистите под изговор дека е сликар а не рудар. После војната, ја организира својата прва изложба во Ситард во 1947ма година. Се сели во Хаг во 1950та каде што посетува ликовно образование на Ликовната Академија во Хаг. Три години подоцна, работи како учител по ликовно образование. Во 1950тите, Менгелс е еден од иницијаторите на значајната Холандска ликовна група наречена “Нова Хашка Школа„, воглавно сочинета од млади сликари кои биле под влијание на Париските модернисти. Во 1960тите години, потпаднува под влијание на Кубизмот и фигуративното сликарство, вајарство и иновации во ликовните техники. Доботник е на голем број на награди и одликувања во 1970тите и 80тите години.

Бер Менгелс ја посетува МАкедонија во 1961вата година како дел од неговата Југословенска турнеја. Во овој период Менгелс постепен навлегува во кубизмот и фигуративната уметност. Еден пример од неговите МАкедонски дела е сликата насловена како “Македонска Девојка„ од 1961, која денес е во колекцијата на авторот на книгава.

 

 

Македонска девојка 1961, масло на платно
Македонска девојка 1961, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не