Роден на 21.09.1868 во Казанлак, починал на 14.06.1921 во Софија. Дипломирал на Ликовната Академија во Фиренца во 1892 година. Бил професор по цртање во Сливен и Софија. Исто така бил и проефсор по декоративна уметност и стуија на стилови (1901-921) како и директор (1918-1920) на Школото за Индустриски уметности во Софија. Работи во сферите на декоративната уметност. Изложувал во Софија и Фиренца. Монументални дела: Завеста на работничкиот театар во Фиренца (1892), декорацијата на Синодската капела во Софија (1909), стаклото во маузолејот во Плевен (1907), итн. Учествува во декорирањето и муралното сликање на храмот – споменик “Александар Невски„, “ Пенчо Славејков„ во Софија. Награден со сребрен и бронзен медал на Академијата во Фиренца (1892) и добитник на почесна диплома и 4 бронзени медали од Светската Изложба во Сент Луис во 1904.

Борис Михајлов го посетува Охридскиот регион околу 1915-20 година каде што изработува серија на акварели и маслени слики од Охридското крајбрежје и Македонците. Сликата “Охрид„ е продадена од аукциската куќа Викторија од Софија на 03.05.2009 (објект борј 65). Слика насловена “Македонски бегалци„ е во колекцијата на авторот на книгава.

Македонски бегалци ~1913, масло на картон
Македонски бегалци ~1913, масло на картон
Охрид, ~1920 масло на картон
Охрид, ~1920 масло на картон

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не