Роден во Горњи Милановац на 26.01.1893, починал во Белград на 06.01.1966. Завршил сликарство на Уметничкото Училиште во Белград (1905-13) а потоа студирал во Минхен (1913/14) и Париз на Академијата Grand Chaumiere (1920-22). Бил доброволец во Првата Светска Војна, прво како војник а потоа од 1917 како воен сликар на Сркската Воена Команда.  Член на повеќе значајни Српски групи како на пример “Лада„,  “Зограф„ и др. Живорад Настасијевиќ бил активен во фреско-сликарството. Ги насликал фреските во холот на  зградата на Народната Банка во Скопје, и во капелата на споменикот Зебрињак во Куманово- кој што е целосно уништен од Бугарите во Втората Светска Војна.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не