Фриц-Бертолд Неухаус (1882-1956), Германец

Роден во Дизелдорф во 1882. Син на сликарот Фриц Неухаус (роден 1852). Студиран сликарство во Дизелдорф, Карлсруе и Минхен. Ученик на проф. Зугел. Живеел и работел во Минхен и Хамбург. Ја посетил Егејска Македонија околу 1911 каде што го насликал маслото на платно “Македонска селанка„ продадено од аукционерката куќа Cuvreau Louis (S.V.V.) , Saint-Paul-lès-Dax во Франција на 24.06.2007 (објект број 54)

Македонска селанка 1911, масло на платно
Македонска селанка 1911, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не