Роден во 1876 во Чемниц. Малку се знае за овој сликар. Најверојатно бил воен сликар на Германската армија и патувал низ Македонија со Германските трупи за време на Големата Војна. Неговото масло на планто насловено “Товарна Колона во Македонија, 1914„ е во колекцијата на уметничката галерија Atelier Der Moderne во Берлин.

Товарна колона во Македонија 1914, масло на платно
Товарна колона во Македонија 1914, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не