Роден во Ужице, Србија во 1882, починал во Белград (убиен од партизаните) во 1944. Еден е од најпроминентните Српски сликари. Студирал на Техничкиот Универзитет во Белград во 1905 а подоцна и на Ликовната Академија во Минхен до 1909та. Го продолжува образованието во Париз помеѓу 1909-1912. Бил воен сликар во периодот 1912-1918. Во таа улога и ја посетил Македонија , каде што е ранет во битката за Куманово. Добил војно унапредување во поручник. По Балканските војни бил учител по ликовно образование на Техничкиот Универзитет во Белград. Како член на Демократската партија и силен адвокат за демократија, бил затворен во затворот Бањица. Лабелиран како “Народен предавник„ е стрелан од комунистите во 1944та. До ден денес не му е најден гробот.

Поповиќ бил во Макдонија за време на Балканските војни и во 1930тите години. Едно негово Македонско дело е манастирот Ст. Наум, масло на платно од 1931ва година.

 

Манастир Св. Наум Охрид, 1931, масло на платно
Манастир Св. Наум Охрид, 1931, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не