Родена и живеела во Лион, патувала интензивно низ Северна Африка, Шпанија, Италија, Балканот. Создала серија акварели на Охрид од 1930-тите години (ги насловува сите акварели со Охрид, Србија. Еден од овие акварели е во колекцијата на авторот на овој лексикон.

Охрид Српски куќи, акварел
Охрид Српски куќи, акварел
Охрид, акварели
Охрид, акварели
Охрид, акварели
Охрид, акварели

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не