Малку познат германски сликар, роден во Хаген во 1880 година, студирал во Минхен и работел како сликар и графичар во Келн од 1912 година. Тој главно насликал градski сцени и пејзажи. Неговата сопруга починала пред Првата Светска Војна и тој веројатно се преселил во Берлин со неговата ќерка во 1920-тите. Неговата ќерка емигрирала во Соединетите држави во раните 1930-ти. Оттаму, го поддржуваше нејзиниот сиромашен очув, кој починал во Берлин во 1945 година. Интересно е да се напомене дека тој бил страствен колекционер на германска народна облека, неговата колекција е донирана во текстилниот музеј Крефелд.

Пол Прит веројатно бил германски војник во Првата светска војна во Македонија, каде направил цртежи кои подоцна биле претворени во гравирање од преминот Бабуна, Скопје и Прилеп. Неговите Македонски дела биле продадени на аукција во 1926та година и се опишани во каталогот од таа аукција – Модерна графика, XIX./XX. Век: [Аукција, 1-ви и 2-ри октомври 1926 година во дилерот на уметност во Акерман и Сауервин, Франкфурт на Мајна] (Каталог бр. 3) – Франкфурт a. М., 1926 година, на страна 28.

Листа на Македонски дела, аукциски каталог од 1926та
Листа на Македонски дела, аукциски каталог од 1926та

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не