Роден во Неумаркт 1899, починал во Минхен 1942. Алберт Рајх е познат Германски воен сликар и илустратор. За време на војната бил во Германските Алпски трупи. Бил илустратор на Германското детско списание “Воен магазин за Германски деца„ кој што објавувал патриотски приказни од војната за деца. Патувал во Норвешка, Италија, Русија и Балканот. Денеска во негова чест е именувана една улица во Неумаркт.

Алберт Рајх бил во Македонија за време на Првата Светска Војна, на самиот почеток на 1916та година. Одреден број на негови Македонски цртежи и скици од Скопје, Куманово, Штип, Велес итн, се објавени во книгата “Со трупите во Србија 1916 – воени денови и сто и шест скици со слики„ печатен од П. Олденбург, Минхен во 1916та година. Нeколку акварели со сцени од Македонија се во колекцијата на авторот од овој лексикон. Исто так постои и поштенска картичка од 1916 година со репродуцкција од негов цртеж од Велес.

Пазарен ден во Скопје, 1917, гваж
Пазарен ден во Скопје, 1917, гваж
Од Велес, Македонија, репродукција на поштенска картичка
Од Велес, Македонија, репродукција на поштенска картичка
Џамија во Штип 1916, илустрација за книга
Џамија во Штип 1916, илустрација за книга

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Учителот од Охрид
Приказни

Учителот од Охрид

Проектот „Лексикон“ започна една декемвриска вечер во 2004 година. Семејството спиеше, а јас се забавував со моето омилено вечерно хоби – барање интересни слики на

Повеќе »

Следете не