Хајнрих Рихтер-Берлин (1884-1981), Германец

Роден на 23.04.1884 во Берлин, починал на 26.01.1981 во Берлин. Хајнрих Рихтер-Берлин е Германски сценски уметник и сликар кој што студирал на Берлинската Ликовна Академија во 1902/3 и во таа година учествувал во познатото артистичко движење “Берлински Сецесионисти„ со што бил избркан од Академијата. За време на 1909/10 живеел и работел во Париз заедно со Пикасо, Брак и Ото Фрундлих. Заедно со Макс Пехштајн, Карл Шмит-Ротлуф и Георг
Таперт го формираат движењето “Нова Сецесија„ како и “Ноемвриската Група„. Работел и како графички дизајнер за познатиот магазин “Sturm”  а подоцна во 1920 и како филмски декоратор во филмовите “Чекори во ноќта„ (1920) и “Јанус„ (1920). Бил лабелиран од нацистите како “Дегенериран Уметник„ и прогонет за време на нацистичките години.

Хајнрих Рихтер Берлин служел војска во Германската пилотска единица стационирана во Македонија помеѓу 1914-1918. Воглавно бил стациониран во Скопје и Велес. За време на неговиот престој, нацртал повеќе од 150 акварели и цртежи со туш од локални сцени во Скопје, нацртани во силен експресионистички и кубистички стил . За време на неговиот престој се сретнал со Вијхелм Моргнер во Скопје во 1916та година. Моргнер бил исто така член на “Новите Сецесионисти„ и добар пријател на Рихтер-Берлин. Неколку акварели на Рихтер-Берлин од Скопје 1917та година се во колекцијата на авторот на книгава.

Ушкуб 1917, акварели
Ушкуб 1917, акварели
Ушкуб 1917, акварели
Ушкуб 1917, акварели
Heinrich Richter-Berlin (1884-1981) Стар Македонец
Heinrich Richter-Berlin (1884-1981) Стар Македонец
Heinrich Richter-Berlin (1884-1981) Селани пред куќа 1916, акварел
Heinrich Richter-Berlin (1884-1981) Селани пред куќа 1916, акварел
Пред џамијата, Ушкуб 1916 и Три Македонки на изворот 1916, акварели
Пред џамијата, Ушкуб 1916 и Три Македонки на изворот 1916, акварели
Пред џамијата, Ушкуб 1916 и Три Македонки на изворот 1916, акварели
Пред џамијата, Ушкуб 1916 и Три Македонки на изворот 1916, акварели

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не