Роден во Атина во 1884, починал во 1972. Студирал на Школото за Ликовни уметности на Никефорос Литрас, К. Воланакис и Г. Роилос. Сликар бил на пејсажи и морски сцени со силна склоност да го долови светлото и атмосферата на селскиот живот во импресионистички стил. Значаен дел од неговото творештво се скоро 200 акварели и цртежи кои тој ги направил во Македонија и Епир во 1912 и 1913 година. Неговите дела се наоѓаат во Националната Галерија во Атина, галеријата Авероф, Музејот Бенаки, колекцијата Левентис, колекцијата Кациграс, Банката на Грција, Министерството за Образование и Религија и Националниот Поморски Музеј во Париз.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не