Роден во Петроварадин 1888, починал во Нови Сад 1965. Павле Ружичка бил значаен Српски сликар од Војводина. Цртал фрески во Градската куќа на Нови Сад во 1907. Постои запис од уметничка изложба во Нови Сад од Јуни 1934 во која Ружичка изложува неколку слики со мотиви од Охрид. Најверојатно го посетил Охрид во раните 1930ти години.

 

Pavle Ruzicka (1888-1965) Ohrid 1940, pencil drawing
Pavle Ruzicka (1888-1965) Ohrid 1940, pencil drawing

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не