Роден на 10.04.1886 во Изни, починал во 1940 во Бад Хинделанг. Студирал ликовна уметност во Кемптен и почнал да работи во картографска фирма во Изни. Во 1915 се сели во Минхен каде што дизајнира впечатливи воздушни мапи од Германија. Таму добива обука од професор Карл Дулман. Целосно се посветува на картографијата и дизајн на мапи и се здобива со углед на еден од најдобрите Германски цртачи на мапи. Неговите дела можат да се најдат во музејот на Цирих. За време на Првата Светска Војна, Руп изработува голем број на воздушни мапи изработени од цепелин. Една од нив е мапата на Солунскиот залив од 1917та година.

Мапа на Солунскиот залив од цепелин, 1917.
Мапа на Солунскиот залив од цепелин, 1917.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не