Роден во Сливен починал во Табор, Чешка Република. Дипломирал на Академијата за Ликовни Уметности во Софија во 1916та година. После тоа го продолжува студирањето на Ликовната Академија во Прага, каде што истанува и да живее. Бил сликар на пејсажи и морски сцени.

Георги Христов Рубев го посетува Охридскиот регион во 1942 , кога ја насликува маслото на платно “Охрид„, продадено од аукциската куќа Викторија во Софија на 09.10.2008

Охридско езеро, 1942, масло на платно
Охридско езеро, 1942, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не