Роден на 04.04.1886 во Наис, Германија. Студирал сликарство на Ликовната Академија во Бреслав (денес Вроцлав, Полска) која била основана во Шарбејц, Германија. Една негова фреска се наоѓа во Комерц Банка во Берлин. Живеел и работел воглавно во Хамбург.

Ерих Емо Ростејтчер ја посетил Македонија за време на Првата Светска Војна. Цртежот насловен “Велес Македонија„ е во колекцијата на авторот на книгава.

Џамија во Велес Македонија, цртеж со црна креда
Џамија во Велес Македонија, цртеж со црна креда

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

1958 година - Историска година за македонската кинематографија.
Приказни

Аферата „Мис Стон“

1958 година – Историска година за македонската кинематографија. „Мис Стон“ – првиот македонски и југословенски филм во боја, снимен со, за тогашни услови, напредната оптичка

Повеќе »

Следете не