Роден е во Мелбурн 1899, починал во Фелдафинг, Минхен, Германија во 1987. Охрабрен од своите родители, Тео Шарф е третиран како многу талентирано дете, и ја има својата прва изложба на 14 годишна возраст. Приходите од изложбата му овозможиле остварување на негоиот сон да патува и студира во странство. Емигрирал во Минхен, Германија во 1914 и станува сликар, графичар и илустратор. Во раните 1920ти години, го изработува своето најпознато дело “Ноќ во Градот„ (портфолио од 20 бакрорези),. Шраф подоцна станува воен сликар на нацистичка Германија и со исклучок на 6 месечен престој во Мелбурн во 1950тите години, Германија му е негов дом до крајот на животот.

Тео Шраф ја посетува Македонија во 1943та година, како Германски нацистички сликар. Изработува колекција на цртежи и акварели кои воглавно прикажувале маслинови дрвја и луѓе од Солунскиот регион. Подетални информации за овој уметник можат да се најдат од биографијата на уметникот овозможена од Art Galleryof South Wales.

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод

Повеќе »

Следете не