Алберто Савинио, вистинското име му било  Андреа Фраческо Алберт де Чирисо, бил роден во Атина, Грција на 25.08.1891 во фамилија на Италиански доселеници, починал во Фиренца, Италија на 05.05.1952. Бил Италиански писател, сликар, музичар, журналист, есеист, сценарист, театарски иметник и композитор. Бил помлад брат на ноторно-метафизичкиот сликар Џорџо де Чирисо. Неговите дела често ословувале филозофски и психолошки тематики, и бил длабоко фокусиран кон филозофијата на уметноста. Во текот на својот живот компонирал пет опери и бил автор на најмалку 47 книги, вклучувајќи неколку авто биографии и мемоари. Савинио исто темелно пишува и продуцира театарски дела. Неговат аработа добива помешани критики во тоа време, честопати поради пренагласеното користење на суреализмот. Бил под влијание и соработувал со Аполонер, Пикасо, Жан Кокто, Макс Јакоб и Фернанд Легер.

За време на Првата Светска Војна , тој и брат му се придружиле на Италианската армија. Најпрво служел војска во Ферара каде што станува пријател со Карло Кара. Под влијание на Џовани Папини, го формираат значајната уметничка група “Метафизичка Школа„ која што станува една од најзначајните уметнички искуства на модерната Италија. Во 1917, Алберто Савинио е пратен во Грција, попрецизно во Солун, Македонија каде што служи како преведувач на Италинските трупи. Неговите искуства и работа од овој период се подоцна објавени во книгата на Франческо Клементе “Савинио Алберто – Заминувањето на Аргонаутот„.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не