Германски експресионист роден и починат во Хамбург. За време на нацистичкиот период бил лабериран како “Дегенериран уметник„ и прогонет заедно со многу други врвни Германски експресионисти. Неговите главни теми биле урбани и фабрички сцени и по стл потсетува на Карл Шмит- Ротлуф.

Ото Широп ја посетува Македонија во 1931 година. Постои слика насловена “Поглед на Вардар од Замокот во Скопје 1931„ продадена од аукциската куќа  Hans Stahl, во Хамбург, Германија на 15.06.2002 (објект број 210).

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

1958 година - Историска година за македонската кинематографија.
Приказни

Аферата „Мис Стон“

1958 година – Историска година за македонската кинематографија. „Мис Стон“ – првиот македонски и југословенски филм во боја, снимен со, за тогашни услови, напредната оптичка

Повеќе »

Следете не