Костантин Штаркелов (1889-1960), Бугарин

Роден и починат во Софија. Студирал на Ликовната Академија во Софија од 1906та. Во 1909 заминува за Москва. Ја има првата соло изложба во 1911. Бил воен сликар во периодот 1912-13 како и во 1917. Бил најмногу познат како врвен Бугарски аквателист,кој преферирал да црта пејсажи од Рила и планината Пирин, Софија и Трновскиот регион. Неговите дела се изложени на изложби во Бугарија, Чешка Република, Венцеија, Германија и Унгаруја.

Константин Штаркелов ја посетува Македонија во повеќе наврати, воглавно како официјален воен сликар за време на Првата Светска Војна. Еден пример од неговите Македонски дела е акварелот наречен “Лешок 1917„ продаден од аукциската куќа Викторија од Софија. Друг промер на негово Македонско дело е акварелот „Македонка 1926“ кое е во колекцијата на Гратската Галериа на Пловдив, Бугарија.

 

Манастирот во Лешок 1917, акварел
Манастирот во Лешок 1917, акварел
Кај Криволак 1915, илустрација
Кај Криволак 1915, илустрација
Македонка 1926, акварел
Македонка 1926, акварел
Пирин Планина 1959, акварел
Пирин Планина 1959, акварел

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Наспроти судбината
Приказни

Наспроти судбината

„Кога животот ќе фрла лимони по вас, фрлете му ги лимоните назад“ е мисла која американскиот писател и предавач Дејл Карнеги ја напишал во својата

Повеќе »

Следете не