Ј.А. Стујард (XIX-XX), Британец/Американец

Илустратор на реномираноит магазин “The Graphic”. Бил присутен на Солунскиот фронт. Неговите илустрации: “На патот кон Нигрита (Егејска Македонија)„, “ Преминот Махмудли: Оштар свиок„ и “ Застој на патот за Нигрита„ биле публицирани во “The Graphic” магазинот на 22 Декември 1917.

Илустрации за магазинот  The Graphic, од 22.121917, Нигрита (Серез)Егејска Македонија
Илустрации за магазинот The Graphic, од 22.121917, Нигрита (Серез)Егејска Македонија

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Дегенерираните
Приказни

Дегенерираните

Академијата за ликовни уметности Виена (Akademie der bildenden Künste Wien) е основана во 1692 година како австриски одговор на Рим (Accademia di San Luca) и

Повеќе »

Следете не