Јакоб Штајнхард (1887-1968), Германец /Израелец

Јакоб Штајнхард (1887-1968) бил сликар и дрворезец, кој работел претежно со дрворезни гравури кои претставувале библиски и други Еврејски сцени. Роден е во Зерков, Германија но емигрирал во Израел во 1933. Студирал на Ликовното Училиште во Берлин во 1906, а потоа студирал кај Луј Коринт и гравирање кај Херман Струк во 1907. Од 1908 до 1910 патувал во Париз каде соработувал со Хенри Матис и Теофил Штајнлер. Патувал студиски и во Италија во 1911.

Кога започнала Првата Светска Војна, се пријавува во Германската армија и служи војска на Источниот фронт, Полска и Литванија а потоа и во Македонија. Изработил неколку одпечатоци од дрво со воени сцени од Македонскиот фронт. По војната, се враќа во Берлин и во 1922ра година се оженува со Мини Гумперт. Учествува во сликарското движење Нова Сецесија и ја формирал групата Патетикер.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не