Роден и починат во Нови Сад, Српски сликар од покраината Војводина. Студирал сликарство во Нови Сад а подоцна и на Ликовната Академија во Белград (1932-36), на отсекот Ликовни учители. Живеел и работел во Париз во 1938/39 година после што се враќа во Нови Сад. Изработил неколку цртежи од Охрид, Струга и Кратово во 1930тите години. Убиен е од нацистите за времето на Втората Светска Војна на 28 годична возраст.

Неколку дела на Богдан Шупут од неговите Македонски посети се продадени од аукционерските куќи Madl’Art од Белград на 7 Декември 2009 и аукциската куќа Бином во Белград. Исто така акварелот “Кратово 1936„ е продадено од аукциската куќа Madl’Art од Белград во Ноември 2010 (објект број 226)

Кратово 1936, акварел
Кратово 1936, акварел
Улици во Охрид и Струга 1935, мастило и молив
Улици во Охрид и Струга 1935, мастило и молив
Улици во Охрид и Струга 1935, мастило и молив
Улици во Охрид и Струга 1935, мастило и молив

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не