Роден во 1867 во БЕрлин, пошинал на 1930 во Дизелдорф. Германски сликар и графичар. Имал неколку успешни изложби во 1907 и 1908. Регистриран е во повеќе ГЕрмански сликарски лексикони ( Theme Becker, Dressler, итн.)

Херман Тилен ја посетува Македонија за време на Првата Светска Војна, најверојатно во функција на воен сликар. Неговите цртежи со мастило од селата Опаје, Негорци и Кубревица се препродуцирани на воени поштенски картички.

 

Турска куќа во Опаје, цртеж зо мастило
Турска куќа во Опаје, цртеж зо мастило
Куќа во Опаје, фронтален поглед, цртеж со мастило
Куќа во Опаје, фронтален поглед, цртеж со мастило
Џамија во Негорци и куќа во Кубревица, цртеж со туш
Џамија во Негорци и куќа во Кубревица, цртеж со туш
Џамија во Негорци и куќа во Кубревица, цртеж со туш
Џамија во Негорци и куќа во Кубревица, цртеж со туш

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Gustav Wunderwald (1882-1945) “Авто портрет” масло на платно
Приказни

Вундервалд

          Берлин 24 јуни 1945 година. Поминаа 53 дена од крајот на Битката за Берлин. Руската црвена армија ја порази одбраната

Повеќе »

Следете не