Роден на 3 јануари 1905 година. во  Кукуш, Егејска Македонија, починал во 1961 во Софија, Бугарија. Дипломирал на Академијата за уметности во Софија, Бугарија кај проф. Никола Ганушев и проф. Димитар Гуџенов. Бил воен сликар за време на Втората светска војна во Македонија каде што изработува серија на акварели од Охрид, Прилеп, Битола, Велес и Скопје (акварелите беа понудени на продажба од аукциската куќа Викториа од Софија во 2019 година). Учествувал на општите изложби на Сојузот на бугарски уметници. Бил долгогодишен наставник по сликарство.

 

Извор на информации и фотографии:

https://gallery-victoria.com/avtori/single/strahil-titirinov-80

Страхил Титиринов (1905-1961) Охридско езеро, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Охридско езеро, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Охрид, црква Свети Јован Канео, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Охрид, црква Свети Јован Канео, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Охрид, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Охрид, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Прилеп Варош, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Прилеп Варош, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Скопје, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Скопје, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Битола, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Битола, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Велес, 1941, акварел
Страхил Титиринов (1905-1961) Велес, 1941, акварел

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не