Роден во Кавала, починал во Атина. Значаен Грчки импресионист. Студира на Ликовната Школа во Атина во класата на Никифорос Литрас. За време на Втората Светска Војна работи како званичен воен сликар на Грчко-Италианскиот фронт . Неговите слики можат да се најдав во Воениот Музеј на Атина.

Агирос го посетил Македонскиот регион во 1920тите години. Неговата слика “Снежно село во Македонија е продадена од аукциската куќа Bonhams, Лондон на 13ти Декември 2005та.

Снежно село во Македонија
Снежно село во Македонија

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не