Српски кројач, антрополог и илустратор, роден во Осјек, починал во Белград. . Како самоук сликар патувал скоро две декади низ Хрватска, Босна, Црна Гора, Македонија и Србија , сликајќи народни носии. Во 1868ма пробал да основа уметничко & занаетчиска школа во Зрењанин, Рума и Ирига. Во 1873та, ја нуди својата голема колекција на нацртани народни носии на богати луѓе во Виена, Загреб и Белград. Колекцијата е најпосле купена во 1879та од страна на Министерството за образование на Србија и депонирана во Народниот Музеј во Белград, кој што објавува повеќе книги со овие цртежи: Албум на народни носии, Атлас на орнаменти и Техноматски компендиум, кои што можат да се најдат денес во Етнолошкиот музеј во Белград. Неговите цртежи на народни носии, набрзо стануваат  барани од Европските брагороднички колекционери и денес можат да се најдат во повеќе Европски музеи.

Акварел со Македонски народни носии, направен за времето на неговиот престој во Македонија околу 1860тата година, е дел на колекцијата на музејот Викторија & Алберт, во Лондон.

Македонски девојки, акварел
Македонски девојки, акварел

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не