Рикард Роскел Бејни (1837-1901), Британец

Рикард Бејне е познат Британски архитект, роден во Wawickshire, Англија на 7ми Јули 1837, починал во  Victoria (B.C), Канада на 4тх Декември 1901. Студирал архитектура на Универзитетскиот колеџ во Лондон, и училиштето за дизајн во Јужен Кенсингтон во Лондон, каде што добива повеќе престижни награди (на пример наградата на Кралицата во 1860тата).

Рикард Бејни го посетува Солунскиот регион во 1858мата година, каде што изработува повекје цртежи и акварели , воглавно архитектонски студии на Отоманската и Византиската архитектура. Колекцијата на негови цртежи од Солун , може да се најде во  Maltwood ликовен музеј , како и во Галеријата на Универзитетот во Викторија, Британска Колумбија, Канада.

Солун 1858 цртеж
Солун 1858 цртеж

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Дегенерираните
Приказни

Дегенерираните

Академијата за ликовни уметности Виена (Akademie der bildenden Künste Wien) е основана во 1692 година како австриски одговор на Рим (Accademia di San Luca) и

Повеќе »

Следете не