Preziosi Amadeo Vittorio Count

Двајца Албанци пушат и Албански војник 1850, акварели.

Роден во Валета, Малта на 02.12.1816 во фамилија на богат Европски аристократ, потомок на Сицилијанските кралеви. Иако бил образован во правни науки и цртање, се решава да ја следи својата пасија кон сликањето и ја напушта правничката кариера. Најпрво добива образование од Џузепе Хајзлер а потоа студирал и на Ликовната Академија во Париз. Тоа било […]