Oehme Albrecht

Товарна колона во Македонија 1914, масло на платно

Роден во 1876 во Чемниц. Малку се знае за овој сликар. Најверојатно бил воен сликар на Германската армија и патувал низ Македонија со Германските трупи за време на Големата Војна. Неговото масло на планто насловено “Товарна Колона во Македонија, 1914„ е во колекцијата на уметничката галерија Atelier Der Moderne во Берлин.

Osborne Malcolm

Влечкачи во низина крај Дојран 1917, гравура

Роден на 1ви Август во Фром, Сомерсет, починал на 22ри Септември 1963 во Кенсингтон, Лондон. Учел на Техничкиот Занаетчиски Колеџ во Бристол. По периодот 1901-1906 студирал графика кај Сер. Франклин Шорт на Кралскиот Ликовен Колеџ во Јужен Кенсингтон. Неговата прва графика е објавена во 1904та. За време на Првата Светска Војна служи во доброволниот реџимент […]