Hanzen Vasilievich Alexei

Шар Планина, Скопје 1924

Роден во Одеса на 2ри Фебруари 1876, починал во Дубровник, Хрватска на 19ти Ноември 1937. Студирал сликарство на Ликовното Школо во Одеса, Кралската Ликовна Академија до 1903, во Париз и во Лајпциг. Работел во Одеса и Сент Петерсбург до 1904, а потоа воглавно во странство – во Германија помеѓу 1904-12, Одеса 1912-14, Крим 1914, Одеас […]