Adam Denovan Joseph

Џозеф Денован Адам (1881-1935) Македонија „Варда“ фронт, масло на платно

Штотски сликар на животни, син на Џозеф Денован Адам (1841-1895) исто така познат сликар на животни од Шкотска. Студирал на Школата за уметност во Глазгов 1897-1899 но исто така земал часови од татко му, со кого работел заедно во селото Craigmill Farm во Шкотска. Во Глазговското Школо на уметност е забележано дека Адам е одликуван […]

Houston Robert

Македонски пејсаж, 1917/1918, акварел

Роберт Хјустон е роден во Кибирни, провинција Ајршир на 5ти Јуни 1891. Студирал на Ликовната Школа на Глазгов, каде што бил со-ученик на Гордон Томас. Користел маслена и акварелна техника и цртал најчесто пејсажи и крејбрежни сцени од западниот Британски брег и острова, како и  Шкотски езера и фигуративни композиции. Бил  исто и познат по […]

Moss Dennant Sidney

Поглед на долината Струма, со планината Беласиц во позадина 1919, акварел

Роден во Ипсвич. Бил сликар на пејсажи и градски сцени во акварелна техника. Изложувал повеќе од 150 негови дела, меѓу кои кај Галеријата Beaux Arts, Друштвото на Ликовни Уметности,  Институтор во Глазгов, галеријата Walker,  Ливерпул, и во голем број значајни институции во Лондoн, акко на пример Кралската Ликовна Академија,  Кралското Друштво на Ликовни Уметници, Кралскиот […]

Armour Denholm George

Коњ и воен камп, Солун 1919, пастел

Сликар на животни и илустратор, роден во Ватерсајд, Ленкшир 1846, починал во Вилтшир во 1949. Студирај на Универзитето Св. Андрју и на Уметничкото школо во Единбург, како и во Кралската Академија на Уметност. Ученик на Поберт Александер (1840-1923). Во 1910та, студира воени јавачки вештини на Шпанската Јавачка школа во Виена. Армоур ја посетува Македонија за […]