Maly Frantisek

Selo Nerezi kraj Skopje, ~1935, maslo na platno

Роден на 10.03.1900 во Литомиси, починал на 22.06.1980 во Брно. Студирал сликарство на Ликовната Академија во Прага помеѓу 1917-1921, во класата на професор Бенеш Кисела. Бил познат Чехословачки професор по сликарство на Академијата во Братислава помеѓу 1934-1938манта година. Изложувал редовно  од 1921вата година па натаму, вклучувајќи и изложба во Париз во 1935тата година. После 1945тата […]