Роден на 10.03.1900 во Литомиси, починал на 22.06.1980 во Брно. Студирал сликарство на Ликовната Академија во Прага помеѓу 1917-1921, во класата на професор Бенеш Кисела. Бил познат Чехословачки професор по сликарство на Академијата во Братислава помеѓу 1934-1938манта година. Изложувал редовно  од 1921вата година па натаму, вклучувајќи и изложба во Париз во 1935тата година. После 1945тата година, бил воглавно активен во театарот како сценски артист и како дизајнер за текстил. Постојат неколку книги  за неговиот живот и дело.

Франтишек Мали ја посетува Македонија околу 1934 каде што изработува серија на масла на платна, меѓу кои и манастирот Свети Пантелемон во Скопје, Пејсаж од село Нерези (двете слики се во поколекцијата на авторот на книгава), пејсажи од Охрид, Крива Паланка, итн.

Selo Nerezi kraj Skopje, ~1935, maslo na platno
Selo Nerezi kraj Skopje, ~1935, maslo na platno
Манастир Свети Пантелејмон крај Скопје 1934, масло на платно
Манастир Свети Пантелејмон крај Скопје 1934, масло на платно
Крива Паланка 1934, масло на платно
Крива Паланка 1934, масло на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не