Роден во Финчамстед како Годфри Џервис Гордон, и образован во Марлборо колеџот како и Училиштето Труло. Бил сликар и графичар и изложувал во Британија, Европа и Америка. Но исто така е познат како ликовен критичар кој пишувал за магазините Нов Сведок, Обсервери Земја и Вода. Ја издава книгата  Модерни Француски Сликари  во 1922. Исто така пишува патописни книги заедно со својата сопруга, сликарката Кора Џозефина Тарнер.

Јан Гордон и неговата сопруга Кора, ја посетуваат Србија, Црна Гора и Македонија во 1915тата година, во склоп на нивната служба во единицата за помош од Кралската Јавна Болница, водена од еминентниот доктор Џејмс Бери (подоцна прогласен за витез) и неговата жена која исто била доктор. Им помагале на Србите кои што биле нападнати од Австро-Унгарските сили кои напредувале кон југот, и кои што многу пателе од постојаната појава на епидемии на тифус. Авантурите на Јан и Кора се опишани во нивната прва книга “Среќна тринаесетка„, подоцна ре-издадена како “Два багабонти во Србија и Црна Гора„. Јан Гордон изработил серија на цртежи од Скопје и дриги делови на Северна Македонија како илустрации за оваа книга. Детални информации за животот на Јан и Кора Гордон можат да се најдат на интернет страницата: http://janandcoragordon.co.uk

Колона носи муниција, Скопје 1915
Колона носи муниција, Скопје 1915
Камп на албанските водачи на мазги, 1915
Камп на албанските водачи на мазги, 1915

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не