Рожер Жуано ди Ириера (1884 – 1957), Французин

Француски ориенталист, сликар, илустратор и карикатурист. Роден во Бордо 1884, но се самодекларирал како Парижанец. Патувал низ Ориентот и служел во Француската армија во двете светски војни, за што добил низа воени одликувања. Создал повеќе од 300 уметнички дела кои ги илустрирале борбите на Француската армија. Неговите дела можат да се најдат во Францускиот Воен музеј (Инвалидите), Музејот на Тулон и други Француски музеи.

Режер Ириера ја посетува Македонија, поточно Солун во 1916, каде што креира серија на цртежи. Овие дела денес се во уметничката колекција на Историскиот Центар на Солун.

Улица на љубовта„  во Солун 1916, цртеж
Улица на љубовта„ во Солун 1916, цртеж

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не